Munnhygiene

Munnhygiene


Tannhygiene
er helt sentralt for å opprettholde god tannhelse og avgjørende for å holde tenner og munnhule friske gjennom livet. Det er viktig at du steller tenner og munnhule daglig. God tannhygiene kan oppnås ved følgende hjelpemidler:

Tannbørste
Kan ha ulik utforming, men velg en med et håndtak du selv liker. Tannbørsten bør ha myk bust.
Ettergivende skaft kan muligens hindre for hard børsting , men er i utgangspunktet avhengig av din individuelle teknikk.
Elektrisk tannbørste fungerer bra.
Børstingen bør være systematisk slik at du pusser alle flater. Del gjerne opp munnhulen i soner: Utside/innside/ tyggeflater i overkjeve/underkjeve slik at du ikke glemmer noen del av tennene. Rekkefølgen er ikke avgjørende og lag gjerne ditt eget system.
Den vanligste feilen vi ser i klinikken er at folk glemmer å børste de bakerste tennene og at det pusses for hardt især på tannhalsene
Husk å børste tungen , bruk evt spesialbørste til dette.
Bruk fluortannkrem av anerkjent fabrikat.

Tannstikker
Finnes i ulike utforminger og materialer. Tannstikker kompletterer tannbørste fordi den kommer til i det vanskelig tilgjengelige området mellom tennene der vanlige tannbørster ikke kommer til. Noen er preparert med smak og fluor. Velg en type som passer til mellomrommet i dine tenner og bruk tannstikker daglig.

Tanntråd
er laget av løst sammenflettede syntetfibre som muliggjør rensing av selv svært tettsittende tenner. Tanntråd kompletterer tannbørste fordi den kommer til i det vanskelig tilgjengelige området mellom tennene der vanlige tannbørster ikke kommer til. Noen er preparert med smak, glidemiddel, voks og fluor.

Tannkrem
Er en pasta med såpe- og poleringsegenskaper. I tillegg er det tilsatt smak og ofte varierende innhold av slipemidler, bakteriedrepende midler, blekemidler, lukthemmede midler og viktigst for å hindre tannråte: fluor.

Munnskyllevæske
Er rensevæsker som inneholder stoffer med såpeegenskaper i tillegg til bakteriedrepende midler, fluor og smaksstoffer. De utgjør ingen fullgod erstatning av tannbørsting/tannkrem, men kan komplettere dette.
Noen munnskyllevæsker inneholder klorheksidin, er legemidler og selges kun på apotek ("Corsodyl"®, "Hexidin"®). Klorheksidin er et kraftig bakteriedrepende legemiddel og kan være berettinget brukt som munnskyllemiddel ved skader, etter kirurgiske inngrep, ved overfladiske infeksjoner i munnhulen eller hos personer som ikke er i stand til å rengjøre munnhulen på andre måter. Langvarig bruk kan misfarge tennene og tungen. Les bruksanvisning for hvert preparat grundig.
Hydrogenperoksyd
Brukes som en blekende og desinfiserende munnskyllemiddel. Det kan kjøpes reseptfritt i 3% løsning. Bruk ca 1 spiseskje av dette til 1,5 dl vann. I tillegg til kjemisk desinfeksjon avgir løsningen små bobler av oksygen som bidrar til en viss mekanisk rensing i tillegg. Løsningen er nesten smaksfri, men om du bruker for sterk løsning vil du kunne kjenne en viss sårhet i munnslimhinnen. Billig.